keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Eheyttävää matonpesua

Koin kesän suomalaiskansallisimmat tunnelmat, kun eräs perheenjäsen kaatoi kahvia lastenhouneen matolle. Lähdin siitä sitten iltaseltaan mattopyykille kuopuksen kanssa. Ai, että sitä tunnetta, kun lämpöisessä kesäillassa mäntysuopa vaahtoaa ja juuriharja laulaa. Sitten on vielä se mankeli, jonka läpi matot saa pyöritellä. Joku muukin oli tajunnut matonpesun eheyttävän vaikutuksen, kuivauspuut olivat jo täynnä puhtaita mattoja.

I experienced the Finnish summer bliss when one member of the family spilled some coffee on the kids' rug. Well, I left for the carpet washing spot, (we have them next to our thousands of lakes). Oh, the feeling when you get to scrub some rugs clean with your own two hands. Someone else had also discovered that this is the best activity for a clean rug and a purified soul, as the drying stands were full of rugs already.

16 kommenttia:

 1. Tuo mieleen lapsuuden ja äidin kanssa tehdyt mattopesureissut ♥ .
  Meillä ei taida olla montaakaan mattoa jota saisi itse pestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän näissä nykymatoissa on, ettei niitä voi itse pestä. Meilläkin on monta villamattoa, ihan siitä syystä, että ne puhdistavat itse itseään. Ennen vanhaan oli varmaan suurin osa kudottuja puuvillamattoja. Muistoja se minullakin nostaa pintaan. Oi, on tuo niin nostalgista puuhaa!

   Poista
 2. Hauskoja kuvia! Lisäksi muistin juuri, että mulla oli viime kesänä aikomuksena dokumentoida suomalaistan matonpesuperinnettä valokuvin ja jatkaa sitä tänä kesänä. Arvaa muistinko. Tämä toimi hyvänä muistutuksena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta projektilta! Mietin itsekin, että onko tätä perinnettä muualla. Melkein joka järven rannasta löytyy matonpesupaikka. Plus, että mitä tapahtuu suomalaiselle matopesuperinteelle, kun materiaalit muuttuvat, eikä mattoja saa itse pestä. Tässä olisi kuvarepparin paikka, Pia! Yhdistetään voimat!

   Poista
 3. Samaa eheytystä harrastin minäkin pari päivää sitten ja tänään illalla jatkuu :) Mikään ei ole kyllä puhtaampi kun juuriharjalla pesty oma matto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin suorastaan yllättynyt siitä, miten heti tuli hyvä fiilis, kun otin harjan ketään. Olin unohtanut miten hyvältä tuollainen fyysinen puristus voi tuntua aika ajoin!

   Poista
 4. Matonpesu on terapeuttista hommaa! Ja se tuoksu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mun on pitänyt monena kesänä mennä, mutta on tuntunut muka niin ylivoimaiselta (nyt tosin nuorinkin on jo sen ikäinen, ettei sitä tarvitse ihan joka hetki vahtia). Mutta tuntuipa hyvältä ja se tuoksu on mahtava!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On se! Olin lykännyt yhden maton pesua kaksi vuotta, kun ajattelin matonpesun olevan vaivalloista. Mutta sehän olikin puhdistavaa :)

   Poista
 6. Minä sitten tykkään noista matonpesupaikoista, tuovat mieleen muistoja lapsuudesta kun mumman kanssa pestiin mattoja... Painepesurilla peseminen ei ole niin mukavaa, mutta sivukylällä asuessa se on se helpoin ja nopein vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä matonpesupaikat ovat omanlaistaan suomalaista kulttuurimaisemaa, ja muistoja ne tuovat mieleen! Painepesurillakin olen pessyt, toimii sekin ja nopeus ja tehokkuus kyllä kiehtovat siinä pesumenetelmässä!

   Poista
 7. Ihania kuvia. Melkein voi oikein tuoksunkin haistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä muistuukin, mieleeni, että mun pitäisi hakea matot alas vintiltä kuivumasta, että saan sitä mäntysuovan tuoksua vähän sisällekin :)

   Poista
 8. Sää oot muuten ottanut nyt ihan napakymppikuvat.
  Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos kaunis, Laura! Otin siinä sivussa, tällainen multi-touhuaja kun olen. Ja taustalla juoksenteli kolmevuotias, joka yritti juoda mattojen huuhteluvettä ja syödä maasta löytynyttä salaatinpalasta :D

   Poista

Mahtavaa, jätähän kommentti!